A Twilink.hu fejlesztői és üzemeltetői blogja.

Már nincs tél és csend és hó és halál

Bár magyar szakosként végeztem az egyetemet és magyar szakosoknak tanítottam mindenfélét, ritkán fordul elő, hogy ellenállhatatlan késztetést éreznék klasszikusok idézésére, különösen olyanokra, amit gimiben is tanítanak, de ezt most muszáj volt. Egyébként Vörösmarty.

A télen, csenden, havon és halálon már túlvan a Twilink, de - mint tapasztalhattátok - még nem a régi. Mi történt?

A Twilink egy pehelysúlyú alkalmazásnak indult, ami meglévő API-kat használva működik. Hiszen ott van a turulcsirip, van neki RSS-e, amiben - elvben - a legtöbb magyar twitterező üzenete megjelenik, úgyhogy a Twilinknek csak egyetlen dologgal kellett volna törődnie, de azzal mindenki másnál jobban.

Kikeresni a bejövő RSS-feedben található csiripekből a linkeket, utánajárni, mik azok, és eltárolni őket - ha még hiányoznak az adatbázisból, mert ha nem, akkor csak növelni kell a linkelőik számát.

Ugye, egyszerűnek hangzik. "Öröm s reménytől reszketett az ég".

"Mély csend lőtt", amikor elkészült a retweet gomb, mert kiderült, hogy az amúgy is szintaktikai hibáktól hemzsegő Turulcsirip további két sebből vérzik.

  1. Hiába ismeri például az én Twitterfelhasználómat (regisztráltam stb), az üzeneteim nyolcvan százaléka meg se jelenik az oldalon. 
  2. Ha meg is jelenik, van rá vagy hatvan százalék esély, hogy az RSS-ből még így is kimaradjon.

A másodiknak nyilván az az oka, hogy túl sok az üzenet ahhoz, hogy a 20 db-ot tartalmazó RSS-ben mind megjelenjen, az első viszont talán a Twitter túlterheltségéből ered.

Úgyhogy alapjaiban kellett megváltoztatnom a koncepciót. Mivel elképesztő mennyiségű Twitter-üzenet van, szét kellet választanom a felhasználógyűjtést és az üzenetgyűjtést a feldolgozástól, az előbbiekhez ráadásul engedélyt kellett kérnem a Twittertől, és még így is szigorú korlátozásokkal használhatom az API-jukat. 

Egyelőre az üzenetgyűjtés került magabiztos alapokra - a meglévő kb. 1000 felhasználónak végre halálbiztosan elmentjük minden linkjét. 

A felhasználógyűjtést ideiglenesen felfüggesztettem, és készülőben van a terhelhető, okos, errőforráskímélő magyargyűjtőrendszer. A részletekkel senkit se fárasztanék.

Az alapfunkciók tehát működnek (és érdekesek a napi listák), de stresszterhelés és követéses terhelés alatt vannak, mert ezentúl csak a bombabiztos megoldásokat fogom megoldásnak tekinteni.

Úgyhogy: a föld éppen "vendéghajat veszen", de hamarosan még jobban lesz a vén kujon ("vén kacér").

szólj hozzá 2009.08.01. 12:18 serab Címkék: hír fejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://twilink.blog.hu/api/trackback/id/tr531281286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Twilink.hu Blog

A Twilink.hu fejlesztői és üzemeltetői blogja. Tervek, tapasztalatok, hírek, érdekességek

Friss topikok

  • Sávos: Az átállás során összeomlott minden. Ami elromolhat stb... :( Megyek szép sorban, és javítom. Bocs... (2009.07.24. 09:26) Elkészült a retweet gomb!
  • serab: Tesztkomment (2009.07.04. 11:16) Sablon

Címkék

süti beállítások módosítása